Suicide Commando

foto zespołu

Nieczęsto się zdarza, aby zespół mógł pochwalić się dwudziestoletnią karierą tak jak może to zrobić Suicide Commando! Zespół założony w Belgii w 1986 roku, grający muzykę znaczoną wpływem takich legend EBM jak Klinik, Skinny Puppy, Front 242, dziś sam stał się legendą.
Nie jest to tylko związane z ich długoletnim istnieniem na rynku, ale głównie dlatego, że to belgijskie jednoosobowe commando (Johana Van Roy) przez lata bombardowało nas hitami takimi jak See You In Hell, Desire, Hellraiser, Love Breeds Suicide, Face Of Death, Cause Of Death: Suicide, żeby wymienić tylko kilka.
SC wydali jak dotąd 9 kaset, 5 pełnych płyt, 2 składanki, 4 single, Epki, i pojawili się na licznych składankach na całym świecie. Pod koniec 2003 zespół wydał Axis Of Evil, który jak do tej pory odniósł największy sukces na świecie, zdobył szczyty na wielu europejskich listach przebojów np. DAC (German Alternative Charts), DUC (Dutch Underground Charts), NAC (Nordic Alternative Charts). Został także wybrany najlepszym alternatywnym albumem roku 2003 na DAC.
Pod koniec maja 2004 SC wydali singiel Cause Of Death: Suicide, który ponownie osiągnął wysokie loty na europejskich listach przebojów. Po długich trasach koncertowych i kilku udanych występach na europejskich festiwalach jak M'Era Luna, Zillo, Infest, WGT i po zakończeniu remixów dla innych zespołów (:wumpscut:, SITD, Hocico, God Module) SC powraca w 2004 do studia aby podjąć prace nad kolejnym albumem. W listopadzie 2005 zespół powraca z nowym podwójnym singlem Godsend/Menschenfresser, wydanym przez Dependent. Ostatni jak dotąd regularny album Bind Torture Kill został wydany jesienią 2006 roku. Przemoc rodzi mord!

Skład zespołu:
Johan Van Roy

Dyskografia:
2007 - X.20 (1986-2006) (Limited Edition Box Set)
2006 - Bind, Torture, Kill
2006 - Bind, Torture, Kill (Limited Edition 2CD)
2005 - Godsend (Kiss The Deceased) / Menschenfresser (MCD)
2004 - Cause of Death : Suicide
2003 - Axis Of Evil
2003 - Axis Of Evil Limited Edition
2003 - Face Of Death (CDS)
2003 - Critical Stage
2003 - Stored Images
2002 - Anthology 1986 - 2002
2001 - Love Breeds Suicide
2000 - Mindstrip
2000 - Hellraiser
2000 - Construct-Destruct
2000 - Comatose Delusion

Biografia udostępniona dzięki magazynowi Alternation.pl

Materiały powiązane:


blog comments powered by Disqus